Keceli Értékek

Bóna Zoltán és neje mezőgazdasági tevékenysége

1. A nemzeti érték megnevezése: 
Bóna Zoltán és neje mezőgazdasági tevékenysége – Nemzeti Park védjegyes méz, lekvár, szörp készítése – Év méze 2015.

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: 
Agrár- és élelmiszergazdaság

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye: 
Kecel, Bóna Méhészet

4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételt nyert: 
Keceli Értéktár, Bács-Kiskun Megyei Értéktár

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása
A Kecel történetét és néprajzát feldolgozó könyvben olvasható: „A sokfelől jött keceliek XVIII. századi termelvényeiről és földművelő tevékenységéről viszonylag jól tájékoztatnak a dézsmajegyzékek” E szerint Kecelen ez idő tájt  szedett dézsmafajták között szerepel a „méhdézsma” /135-236 old./ Régen a vadméhek gyűjtését „rabolták” az emberek, később kialakult a kasos méhészet, majd a kaptáros.

A méhészet ma is virágzik a településen, bár az országos átlaghoz képest kevesebb méhész van (8-10 őstermelő), sokan hobbiból méhészkednek a családi szükségletek kielégítésére.
Bóna Zoltán és családja méhészete Kecelen van. „Mi egy családi méhészet vagyunk, akiknél kizárólag termelői, igazi magyar mézet talál” - vallják magukról.
Bóna Zoltán keceli születésű /1962/, felesége, Bába Mária kalocsai /1965/, 4 gyermekük van, 2 leány és 2 fiú.
1989-től mezőgazdasággal foglalkoznak. Kezdetben szőlővel, később méhészettel, végül ez lett a fő tevékenység. A méhészet „központja” a Vörös-mocsár területén lévő tanyán van, ott folyik az anyanevelés, az ott megmaradt méhcsaládokkal nem vándorolnak. Ez a méz vegyes virágméz, ami Nemzeti Park védjegyes, a legutóbbi Országos Mézversenyen 2. helyezést ért el. 
Elismeréseik kezdete a Nemzeti Park Védjegy elnyerése. „A Nemzeti Park Termék Védjegy rendszert a Vidékfejlesztési Minisztérium hozta létre. Összesen tíz nemzeti park a tulajdonosa. A védjegyet kizárólag természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásoknak, gazdálkodóknak, gazdálkodó szervezeteknek adhatják. A védjegy pályázatra jellegzetes helyi, kerti és erdei gyümölcs alapanyagokból készült, feldolgozott termékek (lekvár, szörp, ivólé, aszalvány), bio, illetve biodinamikus minősítésű gazdálkodásból származó borok és szőlőből előállított egyéb termékek, feldolgozott kecske- és juhtej termékek, feldolgozott gyógy- és fűszernövények, valamint méhészeti termékek előállítói és a fűzfavesszőből készült, tájegységre jellemző, zsűrizett népművészeti termékek készítői pályázhatnak.”
A méhállomány nagyobbik részével vándorolnak, de 2015-ben helyben maradtak, és az itt pergetett akácmézükkel nyerték el a 2015. év Országos Mézversenyén akácméz kategóriában Az év méze elismerést. Ezzel a mézzel ők képviselik Magyarországot az APIMONDIA-n, a világ mézversenyén 2017-ben.
A méhészet mellett először hobbi szinten, ma már „komolyabban” foglalkoznak különleges, tradicionális mézes lekvárok, szörpök készítésével. E területen elért eredmény például, hogy OMÉK élelmiszerdíjas lett faeper lekvárjuk. Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeik alapanyagai a Vörös-mocsár területéről kerülnek begyűjtésre. 
A családi vállalkozásban munkamegosztás van, a méhészet Bóna Zoltáné, felesége, Mari feladata a méhészetben a besegítés, a lekvár- és szörpkészítés. A munkában tevékenyen részt vesznek gyermekeik is.

Eredmények:

2013

 • Mézes eperlekvárjuk és - szörpjük elnyerte a Kiskunsági Nemzeti Park Termék védjegyet.
 • Az Országos Mézversenyen akácméz kategóriában országos bronzminősítésben részesültek.

2014

 • Mézzel készült galagonya lekvárjuk, vadkörte lekvárjuk, valamint vadalma lekvárjuk Kiskunsági Nemzeti Park Termék védjegyet kapott.
 • Vadmenta és bodza mézes szörpjük, valamint vegyes virágmézük is Nemzeti Park Termék védjegyes lett.
 • Repce és galagonya mézük bronzérmet nyert.

2015

 • OMÉK díjat kapott mézes faeper lekvárjuk.
 • A Nemzetközi Lekvár, Gyümölcslé, Szörp, Gyümölcsbor és egyéb Gyümölcskészítmények versenyén aranyérmes lett mézes faeper termékük, bronzérmes vadmenta szörpjük.
 • Az Országos Mézversenyen az ő akácmézük lett Az év méze, mely termékük akácméz kategóriában megosztott I. helyezést ért el, Kiskunsági Nemzeti Park Termék védjegyes vegyes virágmézük II. helyezést kapott.
2013 évtől rendszeresen megjelennek fesztiválokon is.

Bóna Zoltán és neje tevékenységére - kiváló méhészeti termék, méz előállítása terén elért sikerei, különös tekintettel a 2015-ben kiérdemelt Az év méze elismerés /akácméz/ kapcsán - méltán lehet büszke a helyi közösség. Különleges, tradicionális mézes lekvárok, szörpök készítése köthető hozzájuk, amelyek Kiskunsági Nemzeti Park Termék védjegy minőségűek. Mezőgazdasági tevékenységük, minőségi munkájuk elismerést, megbecsülést érdemel településen belül, de az eredmények tükrében megyei szinten is. Valójában „túlnő” ezeken a határokon is.

 
6. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

Helyi Média

 • Bográzó Média,
 • Kecel Hírek,
 • Kecel Media facebook oldala,
 • Képújság és tv riport

-          MTI hírek és a hírt átvett sajtóorgánumok

-          Méhészeti szaklapok

-          Családdal történt beszélgetés

-          http://kecelinfo.hu/bona-zoltan-akacmeze-nyerte-az-ev-meze-2015-dijat/

-          https://www.facebook.com/454224921295816/photos/pcb.1051285311589771/1051283781589924/?type=3&theater

-          http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2015-12-15-i-adas/  1.04. perctől

-          http://magyarmezogazdasaglap.hu/hu/irasok/vasari-korkep/omek-%E2%80%93

7. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:  

Mézvilág facebook oldal

Oklevelek

szechenyi2020

Bejelentkezés

Kapcsolat

Kecel Város Önkormányzata
6237 Kecel, Fő tér 1.
media(kukac)kecel(pont)hu

Figyelem!
Hivatali ügyekben a fenti címen nem tudnak intézkedni.
A Keceli Közös Önkormányzati Hivatal munkatársait ezen a linken érheti el:
Telefon: 78/420-211
Fax: 78/420-760

Ügyfélfogadás:
hétfő: 08.00-12.00
szerda: 08.00-12.00
csütörtök: 08.00-12.00, 13.00-17.00