Keceli Értékek

Szilberhorn Gábor és felesége varrógépgyűjteménye és gyűjtői tevékenysége

1.A nemzeti érték megnevezése: 
Szilberhorn Gábor és felesége varrógépgyűjteménye és gyűjtői tevékenysége

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: 
Kulturális örökség

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye: 
6237 Kecel, Martinovics utca 68.

4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételt nyert:
Keceli Értéktár

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

Szilberhorn Gábor kiskőrösi születésű, 1980-ban, házasságkötése révén került Kecelre. Felesége, Dulinafka Erzsébet. Egy fiuk és egy lányuk van, mindketten felnőttek, családot alapítottak már.

Erzsébet és Gábor 18 éve, 1998-tól foglalkozik méhészettel. Ennek okán tavasztól őszig hosszú hónapokat töltenek a szabadban, mozgalmas-dolgos életet élnek. Talán ennek ellensúlyozására kezdtek bele – ahogyan ők mondják – a „vas” gyűjtésébe. Ez a foglalatosság lehetőséget teremt az elmélyedésre, elcsendesedésre, a kifinomult, gondos alkotó munkára.

A gyűjtés valamilyen formában mindig is jelen volt életükben. Erről tanúskodik házi könyvtáruk értékes lexikonokkal, enciklopédiákkal, s gazdag - csaknem száz kötetes-méhészeti szakirodalommal, illetve közel 100 darabot számláló vasalógyűjteményük.

Varrógépek iránti érdeklődésük 15 éve kezdődött. Érdekes, hogy gyűjteményük első darabjai nem is varrógépek, hanem varrógéplábak voltak. Aztán hozzájutottak egy teljes, gépfejes darabhoz. Ezt követően pedig már csak a gépeket, azok közül is a különlegesebbeket igyekeztek beszerezni.

A világ különböző pontjairól származó gyűjtemény ma már több száz darabot számlál. Kelettől nyugatig szinte minden európai országból található benne varrógép. A legtávolabbi egy 1864-ben készült SHAW &CLARK típusú, amerikai varrógép, amelyre nagyon jó állapotban találtak rá az interneten.

Gyűjteményük három részre osztható:
- ipari varrógépek,
- háztartási varrógépek,
- gyermek és játék varrógépek.
 

Gyűjteményük túlnyomó részét ez utóbbiak képezik. Beszerzéseik során elsődleges szempont a gyártó; próbálnak szakosodni, kiemelten keresik a Casige, illetve a F. W. Müller termékeket.

A gyarapításnál fontos szempont a magyar vonatkozás is. Kiemelt figyelmet fordítanak az Első Magyar Varrógép- és Kerékpárgyártó Rt., a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek - a későbbi Csepel Vas- és Fémművek - termékeinek beszerzésére.

A Szilberhorn házaspár gyűjteményében olyan ritkaságok is megtalálhatóak, amelyekből viszonylag keveset gyártottak, és ma már csak néhány darab létezik belőlük valahol a nagyvilágban. Ezek mindegyike valami miatt egyedi: pl. egy sorozat része, míves a kidolgozása vagy érdekes a technológia, amit beleépítettek. Van például légpumpás változat, vagy rézből készült, ami gyakorlatilag már a gyártás pillanatában használhatatlan volt. A nagyobb, szekrény méretűek között van liftes, láncemelős, lábbal hajtós, a kicsik között felnőtteknek szánt, de sok a gyermekeknek készült darab is, amelyek játékok ugyan, de működő varrógépek is egyben. Azért gyártották őket, hogy a kislányok már 10-12 éves kortól tanuljanak varrni.

Gyűjteményük néhány különlegessége:
- Egy, az 1900-as évek elején Németországban készített, komoly játék, melyet egy díszes doboz rejt. Van benne mozgatható és öltöztethető baba, mellette szabásminták, kézikönyv és persze a pici, de használható varrógép. Aki ezt egykor ajándékba megkapta, az komplett öltözetet tudott készíteni a babájára.
- A legkisebb, szériában gyártott Keller varrógép.
- Az ún. „Vörös Csepel”, mely a színe miatt különleges, s elsősorban ajándékozási céllal gyártották a Rákosi rendszer idején.
- Moldacottípusú 2 szálas úti varrógép, mely mindössze 15 cm magas, 4 cm széles.
- Wheeler& Wilson Nr.1. varrógép, ami nem elölről hátrafelé, hanem balról jobbra továbbítja az anyagot.
- Érdekes technikai megoldás bizonyítéka üvegtalpas varrógépük vagy az a kézi tekerős, asztali fércelő gép, melyben nem fix tű végzi a varrást.
 

Mindezidáig sem csoportos, sem önálló kiállítás keretében nem mutatták be gyűjteményüket. Csupán a 2010. évi FLORA Virágfesztiválon láthattuk néhány varrógépüket, már amennyire ezt a virágkompozíciók a látogatók számára lehetővé tették.

Szakmai egyesületi tagság:
- Schlingenfaenger Társaság (Németország): A különböző nemzetiségű gyűjtőket tömörítő német klubnak a Szilberhorn házaspár 2014 óta tagja. Az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő, vásárral kiegészülő találkozó jó lehetőséget teremt a közös érdeklődési terület aktuális kérdéseinek megbeszélésére. Évi 3-4 alkalommal megjelenő kiadványaik szakmai iránytűként szolgálnak a gyűjtői tevékenység során.

Szilberhorn Gábor és felesége egy szokatlan gyűjtői szakág keceli képviselői.  Gyűjtői tevékenységük – mind szakmai színvonalában, mind a gyűjtemény nagysága, tartalma és gondozásának módja tekintetében – kiemelt értéke településünknek. De túl is mutat városunk határain, hiszen egész Magyarországon sem tudunk ilyen gazdag és értékes varrógépgyűjtemény létezéséről.

Gyűjtői tevékenységük fontos láncszeme a települési, a megyei, s - úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy - a nemzeti vagyon megőrzésének és gyarapításának.
Magángyűjteményük települési, s egyben nemzeti értéket is képvisel, mely oltalmat, megbecsülést érdemel.


6. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)
- Személyes beszélgetés a Szilberhorn házaspárral
- Keceli Hírek 2016. februári szám, Közelkép rovat,12. oldal (Keceli Hírek 2016. Február)
-  http://mgyt.weebly.com/tagi-koumlzlemeacutenyek.html
Ritka varrógép került magyar gyűjtőhöz. Egy ritkán található varrógépet sikerült Szilberhorn Gábor magángyűjtőnek az eBay egyik aukcióján megvásárolni. A kis játékvarrógép "Astor" márkanevű és a Nottingham-i The CinemakerCo.Ltd. gyártmánya. Gratulálunk a különleges lelethez.

szechenyi2020

Bejelentkezés

Kapcsolat

Kecel Város Önkormányzata
6237 Kecel, Fő tér 1.
media(kukac)kecel(pont)hu

Figyelem!
Hivatali ügyekben a fenti címen nem tudnak intézkedni.
A Keceli Közös Önkormányzati Hivatal munkatársait ezen a linken érheti el:
Telefon: 78/420-211
Fax: 78/420-760

Ügyfélfogadás:
hétfő: 08.00-12.00
szerda: 08.00-12.00
csütörtök: 08.00-12.00, 13.00-17.00