Olyan, az otthonokig elérő, teljes településeket lefedő optikai hálózatokat fejlesztünk, melyeken keresztül a lakosság minden tagja szerethető, hasznos szolgáltatásokhoz juthat.
Célunk, hogy fejlesztéseinken keresztül mindenki kihasználhassa a digitális világ nyújtotta előnyöket.

Hírleveleinken keresztül továbbra is tájékoztatjuk Önöket a hazai és külföldi beruházásokról, a széles sáv mindennapi felhasználási lehetőségeiről, és az ezen a technológián alapuló önfenntartó, úgynevezett okos városokról, továbbá az országban zajló zöld beruházásokról, valamint a megújuló energiákra épülő fejlesztésekről.

 

 

„Bekerültem a 21. századba”


Interneten száguldanak a keceli idősek

Mindenkinél más pillanat volt az, amikor rájött: hiányzik neki a számítógép ismerete.

Pongrácz Jánosnak a szellemi frissesség megőrzése volt fontos, ő azért jelentkezett számítógépes tanfolyamra. Gibert Gáborné nem tudott lépést tartani gyerekei gyors tempójával. Ha kérdezte őket, azok „piff-puff megnyomtak egy gombot, így kell csinálni”, amit képtelen volt követni.

A Nagyi-net tavalyi tanfolyamának végzősei ma már könnyedén skype-olnak, fényképeket cserélnek a világhálón keresztül, s aktívan használják a netet. A 65 éves Zentainé ma már gyógyszerek után kutat az interneten. A 68 éves Pongrácz János orvosával konzultál a világhálón keresztül. A 64 éves Gibert Gáborné az interneten szervezi az üdülését. Mindegyikük életének szerves része lett a számítógép használata.
„Az idősebb generációnak az ehhez szükséges ismereteket sem diákkorában, sem munkájában nem volt lehetősége megszerezni. Ehhez nekünk kell segítő jobbot nyújtani”- mondja Widnerné Fenyvesi Bernadett, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója. Gibertné az internet segítségével oldotta meg egy régi gondját. Mindig elégedetlen volt a bejglijével. Most már azonban tökéletes bejglit süt. Az interneten ugyanis megtalálta a legjobb receptet.

A tanfolyam enyhítette a távolság okozta gondokat Pongrácz János számára. Öccse egy távoli országban él, ritkán találkoztak. Amióta megtanulta az ingyenes telefonálást, szóbeli vagy írásos csevegést kínáló Skype használatát, azóta kétnaponta beszélnek az öccsével.„Bekerültem a 21. századba”, amikor „illik, hogy az ember fent legyen a neten” – felelte Zentainé arra a kérdésre, hogy mi a tanfolyam legnagyobb haszna számára. Tudja használni a Facebook-ot, amelyen keresztül egyik ismerőse olyan kastélyokról küldött képeket és anyagokat, amelyek már régóta érdekelték. „Kinyílt előttem a világ”- mondta.

Bárth Jánosné Nagyi-net oktató arról mesélt, mennyire meglepte, hogy minden óra után megköszönték a tanítványok a türelmet és a megszerzett ismereteket. Talán az egyik legnagyobb eredmény, hogy már nem félnek a számítógéptől, bátran mernek kattintgatni és keresgélni az internet nyújtotta lehetőségekben, s végre kiigazodnak magán a számítógépen.
Szőke Attiláné tanfolyamvezető számára az egyik legemlékezetesebb tanuló egy nyolcvanéves parasztasszony volt. Nehezen értette meg, hogy mire jó az internet, és hogyan kell használni. Sokat vesződtek vele. Ám miután kiderült, hogy a neten sokféle információt lehet találni eladó ingatlanokról, a Budapesten lakással rendelkező idős hölgyhöz szólni sem lehetett többet. Csak az ingatlanos honlapokat bújta.
Később még tovább jutottak. Megmutatták neki a YouTube nevű internetes oldalt, amelyre bárki feltöltheti kedvenc zenéit. Ekkor elszabadult a pokol! - emlékszik Szőkéné. Hiába volt rajta fülhallgató, a 80 éves nő hangosan énekelte kedvenceit a könyvtárszobában. Olyan lett, mint egy lelkes tini.
 

Internetet az időseknek!

Kecelen kutatás és fejlesztés indul az idősebb korosztály digitális felzárkóztatásáért

Az internet és a digitális tartalmak elterjedésével az idősebb generációk kiszorulnak a modern világ egy részéből. Ez egy igazságtalan és valójában elkerülhető folyamat. Kecelen egy olyan fejlesztés indul el, amellyel az idősebbek lemaradását akarják megakadályozni.
A tévék, a távirányítók, a mobil telefonok, az összes „okos” eszköz, amellyel a piac ma már havonta meglepi a vásárlókat, a fiatalabb, mozgékonyabb, nyitottabb és nem utolsó sorban jól látó, halló, mütyür gombokat is könnyedén kezelő generációkra építenek.
A Kecelcom nemzetközi partnereivel egy olyan kutatásba kezd, amely az idősek internetes-digitális világba való bevezetését szolgálja. A keceli idősek körében mérik majd fel, hogy mire lenne szükségük, hogyan használják a legújabb kor technikai eszközeit, s mit várnak az új eszközöktől, ha gyermekeiktől, unokáiktól, ismerőseiktől már hallottak azok jótékony hatásáról.
A kutatás során arra is választ keresnek, hogy az idősebb generációkat mi tartja vissza az új technikai eszközök használatától; mire lenne szükségük a mindennapi életükben, egyszóval, hogyan alkalmaznának és milyen eszközöket, ha elhinnék: a digitális eszközök nekik is valók.  
Nagyon hétköznapi dolgokra koncentrálnak a kutatás és a fejlesztés során. Milyen tartalmakat szeretnének elérni az idősek a tévé képernyőjén keresztül? Milyenek legyenek a feliratok, hogy el tudják olvasni a tévéképernyőn futó információkat? Milyen információkra van szükségük? És milyen szolgáltatásokra? Akarnak –e idős tornát nézni, egy másik alkalommal pedig a körzeti orvosukkal beszélgetni? Küldenének-e elektronikus levelet (emailt) az unokáiknak és vágynak –e arra, hogy ne csak akkor lássák a gyermekeikről, unokáikról készült képeket, amikor azok meglátogatják őket?
A kutatás célja gyakorlatias: a felmért igények alapján a fejlesztésben részt vevő cégek és intézmények olyan termékeket fejlesztenének ki, amelyeket az idősek is szívesen használnak.
A konzorcium tagja a Kecelcom, a keceli önkormányzat, a Kapsch, a portugál Meticube, a svájci SUPSI és a Paco Mariani Residence, ugyancsak Svájcból. A konzorciummal 2012 január végéig köt szerződést a MAG Zrt, amely az uniós pályázati pénzek kezelését végzi. Ezzel az utolsó akadály is elhárul a munka megindítása elől.
 

Nagyszüleink internete

Kislépés az unokáknak, nagylépés a nagyszülőknek

A fejlődő technológia nem csak a fiatalok számára jelent előrelépést. Emlékszem rá, amikor a faluban élő nagymamámhoz bevezették a telefont. Először idegenül hatott neki, később hozzászokott, és ma már nincs olyan nap, hogy ne használná. Ugyanígy volt korábban a televízióval.

A technika folyamatosan megújul, és idősebb korban is fontos, hogy az ember lépést tartson vele. A nagymamám egyedül él egy alföldi kis faluban, gyerekei, unokái az ország különböző pontjain laknak. Fontos, hogy tartsuk vele a napi kapcsolatot, ám ez egyelőre a vezetékes telefonálásban merül ki.

A keceli nagymamák és unokák számára az élet sokkal egyszerűbb lesz a Kecelcom szélessávú fejlesztés jóvoltából.

Ők beszélgetés közben láthatják unokájukat, így sokkal személyesebbé válhat a napi kapcsolattartás. Ha nem az unokákkal beszélgetnek, az intelligens műsorajánlóból kiválaszthatják, hogy kedvenc sorozatuk éppen melyik adón fut, így biztos nem maradnak le a következő részről. Ha nincs kedvük a sorozathoz, biztos megtalálják a kedvenc filmjeiket a televíziós videotékából és az esti moziélmény már nem függ a TV csatorna szerkesztőitől. A büszke nagymama megmutathatja a szomszédasszonynak a kisunoka ballagási felvételét és a legújabb fotókat is a közös ismerősökről. A televízió használatával megtudhatja akkor is, ha épp nincs híradó, hogy milyen időjárás lesz a környéken, kint lehet-e már hagyni a cserepes virágokat. Télen, amikor senkinek sincs kedve kimozdulni az utcára, akár be is iratkozhat egy videós főzőiskolába, esetleg nyelvtanfolyamra.

A technika ma már olyan szintre ért, hogy nagyapa, de az aggódó és szerető rokonok is - sok-sok kilométer távolságból - megnézhetik, minden rendben van-e a ház körül, e-mailen vagy SMS-ben kaphatnak tájékoztatást akár arról is, hogy nyitva maradt a kerti csap. Az unokák is nyugodtabbak lehetnek, hiszen rosszullét esetén szeretteik egy gombnyomással is segítséget tudnak hívni. A szélessávú internettel persze a ma már megszokott szolgáltatások is jobb minőségűek, több televízió csatornát lehet nézni, ráadásul olcsóbban és jobb minőségben. Mindezt úgy, hogy nincs szükség sem új televíziókészülékre sem számítógép vásárlásra.

Biztos vagyok benne, hogy ahogyan az én nagymamának a telefon használatát sikerült elsajátítania, ez sem jelentene nagy kihívást neki, és mennyivel könnyebb lenne mindenkinek. Már csak a széles sávú internet hiányzik. Nekünk nagyon, de a keceli nagyszülők hamarosan készülhetnek…

 

Fiatalok „széles sávon”

Ballag már a vén diák, tovább, tovább… De lehet, hogy nem menne olyan messzire, ha optikai hálózaton keresztül az iskola, a szórakozás vagy később a munkája jönne el hozzá… A Kecelcom szélessávú fejlesztés jóvoltából ezek hamarosan elérhetővé válnak, nagyban megkönnyítve a fiatalok mindennapi életét. A továbbtanulásból kimaradnának a buszon, vonaton, autóban eltöltött órák, hiszen a távolságokat a szélessávú hálózattal le lehetne csökkenteni. A szülők is sűrűbben láthatnák gyerekeiket, akik így a vizsgaidőszakban akár otthon is tudnának készülni. Kellemesen és egyszerűen hozzáférhetővé válnának a könyvtárak tartalmai, a tananyagok, élő kapcsolatot biztosítva az oktatókkal és a tanulócsoport többi tagjával. A fiatalok online jelenléte a szabadidős tevékenységeket is változatossá teheti: részei lehetnek különféle közösségeknek, zenét, filmet tölthetnek le gyorsan, játszhatnak is a távolból egymással. Az ország, sőt a világ más településeiről is gyűjthetnek barátokat, akikkel web kamerán is beszélhetnek, ismerkedhetnek. A széles sáv a TV- csatornák számát is megemelné, így bővítve a szórakozási és nyelvtanulási lehetőségeket. Folytathatnám a felsorolást még tovább, tovább, de hamarosan úgyis mindenki megtapasztalja.

 

Úton a széles sáv felé

Megérkezett a Nemzeti  Média és Hírközlési Hatóságtól, és a napokban jogerőre emelkedik a KecelCom építési engedélye a keceli optikai hálózat kiépítésére. A beruházás megvalósulása során egy – a víz- és csatornahálózathoz hasonló – közmű jellegű optikai infrastruktúra jön létre, amely a város és a lakossági ingatlanok értékét is növeli.

A következőkben egyeztetések folynak: a KecelCom felkeresi a különböző közmű szolgáltatókat az üvegszálas hálózat építésével kapcsolatban. Erről jegyzőkönyv készül, valamint ebben azt is meghatározzák, hogy a munkálatok, mint pl. az ásás, mikor fog elkezdődni. Az építkezés földmunkavégzéssel járó folyamatai, úgymint az árokásás és a csőfektetés, esetenként kézi és gépi szakaszonkénti burkolatbontással történik majd.

 

Egy nap a szélessávú internet korában

 

Egy hete szerelték be a szélessávú internetet. Az életem része lett. Régebben néha eszembe jutott, mi van, ha éppen akkor ólálkodnak rossz alakok a ház körül, amikor a gyerekeket éppen az oviba viszem. Múlt hét óta megnyugodtam. A házfigyelő rendszer SMS-t küld, ha mozgást észlel a ház körül.

Otthon dolgozom, grafikusként. Sokszor a férjemnek kellett elmennie Kalocsára az anyagokért, mert a korábbi internet lassan, órák alatt töltötte le azokat. Már éppen azt számoltuk, hogy a benzin mennyi pénzt visz el, amikor kiderült, hogy a legújabb szélessávú rendszer könnyedén letölti azokat a fájlokat, amelyeken dolgoznom kell. Az előfizetés messze nem annyi, mint a benzin. A széles sávval az összes önkormányzati és állami hivatal, meg a szolgáltatók is beköltöztek az otthonunkba. Nem kell sorba állnom a bankban s az önkormányzatban, meg a postán.  Otthonról fizetem a számlákat, kérek időpontot az önkormányzatban. Eddig heti több órát eltöltöttem az intézésükkel. Plusz még dolgoznom is kellett. És a gyerekek 4 után hazaértek. Hatra a férjem. Tényleg kiszámított minden időm. Az otthoni internettel viszont nem csak perceket, hanem fél órákat, órákat nyerek. Ennyivel többet dolgozhatom (meg néha még arra is van időm, hogy megnézzem a híreket, s ne csak a férjemtől tudjam meg, hogy mi van a világban).

 

KecelCom

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek legújabb száma

Kecel Városi TV

Flora 2022

ElmarFLORA 2022

 

Programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Aktuális

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 74 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató