A jégelhárító nem szünteti meg, csupán mérsékli a jeget

A múlt heti, keceli jégeső után ismét több lakossági felvetés, kérdés érkezett a jégelhárító rendszerrel kapcsolatban. Ezekre reagálva készítettük - a rendszert működtető szakember elmondása alapján - az alábbi tájékoztatást.

A régebbi időkben területeink jégtől való megvédése érdekében jégágyú működött, benne rakétával. Ennek feje nem robbanótöltet, hanem ezüst-jodid volt. A rakétával megcélozták a jégfelhőt, amelynek feje a becsapódáskor szétnyílt, és az így kiszabadult ezüst-jodid felaprózta a jeget. Komoly logisztika kellett ahhoz, hogy a jodidot célba juttassák, nem beszélve arról, hogy egy ilyen rakétával akár egy repülőgépet is le lehetett volna lőni.

Ezt váltotta a nálunk jelenleg működő talaj-generátor rendszer. Működésének elve, hogy a nagy töménységű acetonba kevert jodidot az égés hője felviszi a kívánt magasságba, ahol mint egy felhő, elterül a légben, és a jeget szétmorzsolja. Hozzánk a földre így apróbb darabokban érkezik. Hangsúlyozzuk, hogy az elv nem véd meg a jégtől, nem várhatjuk tőle, hogy egyáltalán nem esik, csak a jégdarabok mérete lesz kisebb.

A helyi kezelő az erre szakosodott meteorológiai szolgálattól kap jelzést, amely május 1-től október 31-ig a nap 24 órájában figyeli az időjárási körülményeket. Ha a jégeső veszélye 10%-nál nagyobb mértékű, akkor sms-ben küld értesítést a kezelőnek a készülék beindítására (amennyiben a készülék nem automata). Arról is hasonló módon érkezik jelzés, hogy leállíthatja a gépet. Egyetlen nagy hátránya a rendszernek, hogy időjárásfüggő: a szél a felbocsátott ezüst-jodidot könnyen elfújhatja. A kezelő tehát állandó készültségben áll, ha kell, naponta többször elindítja, ellenőrzi és lekapcsolja a készüléket.

Kecel és környéke (Császártöltés, Imrehegy, Soltvadkert, Kiskőrös) 8 éve csatlakozott ehhez a rendszerhez, melynek eredményeképp Kecelre 3 generátor került az önkormányzat, a hegyközség és a Fresh Fruit Tész jóvoltából. Később az önkormányzat még egy generátort telepített. A kb. 5 km átmérőjű területet levédő generátorok a következő helyeken találhatók: Csábor/Juhos meggyes, Polgárdi/Hugyi tanya - régi Barabás kacsatelep, Dömötör/Her-Ritt-telep, Öreghegyi Borászat. 2018-ban az agrárkamara felvetette egy országos hálózat kiépítésének lehetőségét, mely tárgyalások eredményeként még egy újabb generátor érkezett Kecelre, a Rákóczi Ferenc utcába. Így jelenleg a város közigazgatási területén összesen 5 db generátor működik.

Fentieket Kecel Város Önkormányzata a lakosság tájékoztatása céljából teszi közzé.

A csatolt kép Kiskunhalason készült, forrása: idokep.hu

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek legújabb száma

Kecel Városi TV

Flora 2021

Elmarad a 2020-as FLORA

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 617 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató