Önkormányzati hírek

Haszilló Ferenc polgármester felkérésére tavasz óta fut járványügyi sorozatunk, melyben a helyi egészségügyi dolgozók folyamatosan segítenek minket véleményükkel, tanácsaikkal e nehéz - és sajnos egyelőre egyre nehezedő - helyzetben. Az alábbiakban a keceli gyermekorvosok és védőnők közös közleményét olvashatják. Kérjük, tartsák be fontos ajánlásaikat!

Sajnálatos módon az utóbbi hetekben nagyon megszaporodott a teszttel igazolt Covid fertőzöttek száma városunkban. Már nemcsak a felnőtt lakosság körében, hanem az óvodások és iskolások között is. Szinte mondhatjuk, hogy nincs olyan család, amely valamilyen formában nem érintett. Amíg a médiában halljuk a megbetegedések számát, addig az csak egy statisztika, de amikor saját családunkban, baráti körünkben tapasztaljuk a betegség tüneteit, akkor döbbenünk rá, hogy az akár tragikus kimenetelű is lehet.

Szomorúan tapasztaljuk, hogy sokan még most sem tartják be a helyes maszkviselési szabályokat. Az orr eltakarása nem mindig történik meg, holott ezzel a körülöttük lévők egészségét veszélyeztetjük.

Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy az egészségügyi intézményekben (orvosi rendelő, egészségház) megjelennek olyan emberek, akiknek tesztelése, vagy valamely családtagjuk tesztelése folyamatban van. Sok esetben utólag derül ki, hogy pozitív lett az eredmény, amiről mi is csak később értesülünk. Az érintettek ezáltal veszélyeztetik a folyamatos egészségügyi ellátást!

Ezúton szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy minden megkeresés előtt telefonos időpont-egyeztetés szükséges, hogy elkerüljük a zárt térben történő nagyobb létszámú várakozást. Amennyiben közben a családban megbetegedés történik vagy tesztelési folyamat zajlik, akkor ne keressék fel az intézményeket! Szóljanak telefonon, és kérjenek újabb időpontot!

Köszönjük a lakosság együttműködését.

Vigyázzunk egymásra!

Kecel, 2020. november 23.

Gyermekorvosok, Védőnők

Tisztelt Keceliek!

Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett hozzám, miszerint a vásárlások során sokan nem az előírásoknak megfelelő módon viselik a maszkot, ami igaz a városunkban működő piacra is.

Mindannyian tudjuk, hogy a koronavírus-járvány miatt kiemelten fontos a higiéniás szabályok betartása és az egymásra való odafigyelés is. Ezért nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy a nagyobb létszámot befogadó üzletekben és a városi piacon is elengedhetetlen az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése. Egyúttal kérem, hogy a vásárlók a lehető legrövidebb időt töltsék ezen árusító helyeken.

Mint ismeretes, a rendőrség állományának tagjai a piac nyitvatartásának ideje alatt szigorúan felügyelik a higiéniás szabályok betartását. Amennyiben ezen előírásokat nem tartjuk be, a rendőröknek jogukban áll bezárni a piacot, valamint a boltokat.

A piac területén a maszkviselés ellenőrzésében csütörtöktől a polgárőrök is részt vesznek.

A járvány terjedésének, megelőzésének céljából kiemelten fontos a maszk viselése, mivel jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy csökkentsük az átfertőzések esélyeit.

Vigyázzunk egymásra!

Kecel, 2020. november 10.

Haszilló Ferenc s.k.
polgármester

Járványügyi sorozatunkban dr. Percs Endre keceli háziorvos gondolatait olvashatják, aki beoltatta magát az influenza elleni védőoltással, és ugyanezt tanácsolja mindenkinek.

Amikor a napokban felkérést kaptam a Polgármester Úrtól, hogy írjak le pár gondolatot a kialakult vírusos helyzetről, azon gondolkodtam, mi az, ami nem jelenik meg naponta többször a médiában a Covid–19 vírusról. Szerintem már mindenki kellően megijedt, és a jelek szerint próbálja betartani a védekezés szabályait. Nem is akarom ezeket taglalni, hiszen mindenkiben tudatosulhatott már, hogy a maszk használata, a kellő távolság betartása saját jól felfogott érdeke.

Nem titok, hogy amíg a járvány első szakaszában, tavasszal szinte senki sem volt fertőzött Kecelen - legalábbis a praxisomból nem -, addig a járvány jelenlegi második szakaszában tömegesen betegednek meg a városunkban, szűrik ki őket, még ha tünet- és panaszmentesek is. Már történtek olyan halálozások is Kecelen, melyek esetében az elhunytak halála köthető a Covid vírusos fertőzéshez és a súlyos, krónikus betegségeikhez. Csak az én praxisomból naponta fél tucat beteget kell a Covid Ambulanciára küldeni, ahonnan a pozitivitás megállapítása után egész családok kerülnek hatósági karanténba, lehetetlenül el az életük, még ha viszonylag enyhe tüneteket produkálnak is.

Nos, mindezek kapcsán úton-útfélen megkérdezik, hogy felvegyék-e az influenza elleni védőoltást. Mert nem elég egy vírus jelenléte, a prognózisok szerint január-február hónapban ideér a menetrendszerűen érkező influenzajárvány is. Rögtön leszögezem, hogy mint minden évben, jómagam az elsők között vettem fel az influenza elleni védőoltást. De miért is fontos ez az oltás?

A Covid és az influenza tünettana szinte teljesen megegyezik, nagyon nehéz lesz differenciálni a tünetek jelentkezésekor, hogy melyik vírussal állunk szemben. Nagyon fontos dolog, hogy miként fogunk hozzá a kezeléshez. Gyakorlatilag a Covid teszt elvégezhetősége lenne a differenciálás alapja, amit jelenleg mi háziorvosok nem végezhetünk, mert nincs tesztünk, és nagy valószínűséggel a jövőben sem lesz rá lehetőségünk. Tehát adva van a kizárásos alapon történő differenciál-diagnózis. Ha ugyanis valaki influenza elleni védőoltásban részesült, és megjelennek nála a típusos tünetek, nagy valószínűséggel egy másik vírus által okozott tünetekkel állunk szemben. Akár a Covid–19 vírussal, aminek a kezelése akkor hatékony, ha mielőbb elkezdődik a megfelelő szakmai protokollok szerinti gyógykezelése. Megjegyzem, nem csak ez a két vírus kóvályog a populációban megbetegedéseket okozva, vannak bőven más vírusok is, bár kétségtelenül nem olyan veszélyesek, mint az említett két vírus. Tehát ez lenne az első érvem az oltás mellett, hacsak nem vesszük érvnek a saját magam beoltását is.

A következő érvem akár már "halálos" is lehet, ugyanis ha valaki az influenzavírus járványos megjelenésekor fertőződik meg MINDKETTŐ vírussal egyszerre, ami nagyon életszerű, mert az első vírusfertőzöttség kinyitja az immunrendszer ajtó-ablakot, azaz csak az a vírus nem megy be, amelyik nagyon nem akar. Magyarul, az egyik vírus által legyengített immunrendszer rendkívül fogékonnyá válik a másik vírus általi megfertőződésre is, ami valószínűleg végzetes lehet a beteg szempontjából. Tehát ha az egyik fertőzés lehetőségét kivédjük az influenza védőoltással, akkor csökkentjük az esetleges Covid vírus szövődményeinek kialakulását, végzetessé válását. Hangsúlyozom, az influenza védőoltás egyáltalán nem véd a Covid vírussal szemben, hanem a fent leírtak szerint csökkenti annak végzetessé válását, szövődményét, talán enyhébb lefolyásban reménykedhet a beteg. Sajnos a Covid védőoltás még nincs karnyújtásnyira sem, jelenleg ilyen egyszerű dolgokkal tudunk védekezni. Meg persze a nagyobb dózisú C-vitaminnal, esetleg cink, szelén, E-vitamin fogyasztásával.

Nem tudjuk, honnan jött ez a veszedelem, de véleményem szerint ezt néhány hónap alatt a tömeges átfertőződöttséggel, védőoltással ki fogjuk védekezni. Ne legyen illúziónk: a Covid vírus életünk olyan részévé fog válni, mint az influenza, időnként visszatér, de akkor még hatékonyabb oltásokkal tudunk majd védekezni. És persze jönnek majd újabb vírusok, újabb kihívások a tudomány számára.

Nem elmélkedem ezeken, mert nagyon messzire vinne. A lényeg a mában van: ha lehet, oltassuk be magunkat influenza ellen, és ha megjelenik a Covid elleni vakcina, azt is vegyük igénybe! Egy populáció védettsége mindig az átoltottság függvénye. Minél többen oltatjuk be magunkat, annál kisebb esélye van a vírus terjedésének.

Kecel, 2020. november 10.

Dr. Percs Endre háziorvos

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek legújabb száma

Kecel Városi TV

Flora 2020

Elmarad a 2020-as FLORA

Keceli programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 126 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató