KÖZLEMÉNY
(Sajtójogi felelősség és sajtóetikai vétség!)
Sajtójogi felelősség terheli a volt Kecel TV – a Haszilló Ferenc polgármester lejáratását szolgáló ominózus hanganyagban érintett - volt munkatársait, akik egyben komoly sajtó etikai vétséget követtek el! A történtek nem megmagyarázhatóak, főleg nem közleményekben és korteskedésekben. Ki mint vet, úgy arat! A beszélgetés „titkos vagy véletlen” rögzítése sajtóvétség!

Ezt tekintjük vetésnek. Ha pedig valóban „véletlen” rögzítésről van szó, akkor pedig kötelessége lett volna a szerkesztő-riporternek, a felelős szerkesztőnek (ha volt ilyen) és a teljes sajtójogi felelősséggel bíró főszerkesztőnek az anyagot haladéktalanul megsemmisíteni! Vagy azonnal nyilvánosságra hozni, vállalva a rögzítés mikéntjének és a jogi következményeinek felelősségét is. A 2-3 évvel ezelőtti hanganyagot nem, hogy megsemmisítették volna, vagy akkor nyilvánosságra hozták volna, hanem archiválták (hátha jó lesz ez még valamire, mondjuk zsarolási alapnak), ami további felelőtlenséget, felelősséget és sajtóetikai vétséget jelent. Ha archiválásra kerül egy anyag, akkor később illetéktelenek kezébe is kerülhet. Ezzel, a mindenkori felelős szerkesztőnek tisztában kell lennie!
A sajtójogi felelősség és a sajtóetikai vétség fennáll minden akkoriban dolgozó „régi” Kecel TV munkatárs részéről, aki készítette, kezelte és tudott a hanganyag létezéséről. Ezt a helyzetet szépíteni sem érdemes, mert nincs mit!
Viselni kell ennek etikai, jogi és társadalmi felelősségét! Jelen esetben ezt tekintjük aratásnak!
A megújult Kecel VTV 2013. augusztus 12-től működteti a csatornát az önkormányzattal, mint tulajdonossal köttetett együttműködési megállapodás alapján. Ezt követően a volt működtető Kecel Városi Könyvtár és Művelődés Ház semmilyen archív anyagot nem adott át a tulajdonos önkormányzatnak, aki további felhasználás céljából átadhatta volna az új működtetőnek az archív anyagokat kezelésre. Ezzel szemben a volt működtető továbbra is sajátjaként kezelte a televízió archív anyagát, és jogcím nélkül rendelkezett felette. Erre ékes példa volt, hogy a könyvtár és művelődési ház bejáratánál hirdetőtáblán hirdették a keceli lakosság felé, hogy az archív anyagok megvásárolhatók DVD formában. Ez teljesen kimeríti a jogosulatlan adatkezelés tényét, és a jogosulatlan haszonszerzés fogalmát, mivel a mindenkori tulajdonos önkormányzat ehhez nem járult hozzá! Mindezt tovább fokozza az a tény is, hogy valaki vagy valakik továbbra is régi Kecel TV logóval ellátott archív anyagokat töltöttek és töltenek fel az internetre, ami szintén a jogosulatlan adatkezelést testesíti meg. A médiatörvényben szabályozottak alapján törvénysértést követ el az a médiaszolgáltató, illetve jogi- és magánszemély, aki a tulajdonos hozzájárulása nélkül (jelen esetben az önkormányzat és az új működtető) felhasználja saját céljára a volt archív anyagokat engedély nélkül.
Meggyőződésem, hogy rosszindulatú szándék vezérelte mindazokat, akik kiszivárogtatták a hanganyagot, mellyel nem csak Haszilló Ferencnek és családjának ártottak, hanem Kecel Városnak és összes lakójának.

2014.10.23.
Szabadi István „McKenzye”
Újságíró, a Független Újságírók Szövetségének elnökségi tagja

Elektronikus ügyintézés

 

Kecel Városi TV

TV műsor

 

Keceli programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

facebook module joomla

Facebook ajánlók

joomla fanbox module joomla
facebook like box joomla

Ki olvas minket

Oldalainkat 111 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató