Tájékoztató az NKM áramszolgáltató gallyazási munkálatainak szabályairól

Lakossági jelzésekre reagálva kereste meg dr. Beros András jegyző a közművek alvállalkozóját, aki Kecel területén végez gallyazási munkálatokat. Mielőtt a vágás esztétikájával és szakszerűségével kapcsolatban lakossági panaszt tennénk, nem árt tudni, hogy zömében közterületen álló fákról van szó, melyeket jogszabály alapján vágnak meg. Az alábbiakban a Nemzeti Közművek által az alvállalkozó munkavégzésére támasztott elvárásokról és a vonatkozó jogszabályokról tájékoztatjuk a lakosságot.

Kisfeszültségű vezeték (5 szálas) esetén a szélső vezetéktől 1 méteres biztonsági övezetet kell tartani, figyelembe véve a növény egy év alatt hozott hajtását (60-70 cm) is. Tehát a szélső vezetéktől 1 méter 70 cm-t vághatnak.

Középfeszültségű vezeték (3 szálas) esetén külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter a biztonsági övezet (+ 60-70 cm).

Trafóállomás mellett annak 5 méteres körzetében - érintés- és tűzvédelmi okokból - semmi nem lehet. Ennek indoka, hogy ha kigyullad egy állomás, azt a tűzoltók csupán áramtalanítják, de – mivel tilos – nem oltják.

Nagyfeszültségű hálózat esetén a biztonsági övezet 13 méter.

A munkálatokat végző személyeknek ugyanakkor növénytani szempontokat is figyelembe kell venni: az akácot pl. jobban megvághatják, mert gyorsabban nő, mint más fák. Az NKM rendelkezése szerint a gondozott, ápolt előkertek előtt sokkal körültekintőbben kell eljárniuk, mint a gondozatlanoknál, és erre fokozottan figyelnek. A lakosok szándékához hasonlóan az alvállalkozó szándéka is az, hogy munkatársai csak a minimálisan elvárt vágást végezzék.

Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy az általunk vagy az előző tulajdonos által ültetett fák, bokrok közterületen vannak, így bár mi ültettük őket, nem állnak a tulajdonunkban. A gallyazás részletes szabályait a nemzetgazdasági miniszter 2/2013. (I. 22.) NGM rendelete tartalmazza.

Kérjük a szabályok szíves figyelembevételét!

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek 2020 áprilisa

Kecel Városi TV

Keceli programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

facebook module joomla

Facebook ajánlók

joomla fanbox module joomla
facebook like box joomla
facebook like box joomla

Ki olvas minket

Oldalainkat 248 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató