Veszélyhelyzet Magyarországon

 

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 11-én (szerdán) Budapesten.

A kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendel el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el, lakóhelyüket 2 hétig nem hagyhatják el.

A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést vezetnek be, az ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők a visszaállított általános határellenőrzés mellett léphetnek be. Teljes határellenőrzés lesz a magyar-horvát határon is.

Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.

A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennállása alatt nem kell megújítani.

A döntések visszavonásig érvényesek, a részleteket kormányrendeletek tisztázzák.

Az intézkedés, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa, a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez. A veszélyhelyzet alkotmányos szabályozása világos, és a katasztrófavédelmi törvény tartalmazza a részletszabályokat.

Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken. Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületeket bezárják, várhatóan e hét csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől.

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző. A kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fog, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartja indokoltnak. Utóbbi a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné. A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják.

Szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karantén határozatra vonatkozó kötelezettséget megszegi. Akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett.

A helyes sorrend továbbra is az, hogy az emberi életet és egészséget kell megóvni, a gazdasági károk csak ezt követően kerülhetnek szóba. Ugyanakkor biztosan jelentős gazdasági következményei lesznek a járványnak, az országok többsége azért küzd, hogy elkerülje a recessziót, és Magyarországnak a legjobbak az esélyei erre.

Azok esetében, akik az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, a külképviseletek feladata az igények összesítése, majd az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik.

Azok esetében, akik repülővel jönnek haza, feltérképezik, honnan indultak. A határátkelőhelyeken arra is válaszolni kell, hogy jártak-e a belépők Olaszországban. Ha valaki nem mond igazat, annak büntetőjogi következményei vannak. Az intézkedések az áruszállítást nem érintik.

Sokat tett az operatív törzs és a Belügyminisztérium annak érdekében, hogy a fertőzött diákok valamennyi kapcsolatát feltárja, ez nagyon sok munkát jelent. Van egy WHO-protokoll, ennek megfelelően végeztetik el a vizsgálatokat, ehhez a jelenlegi laborok elegendőnek tűnnek, de ma nem lehet megmondani, hány laborvizsgálatra lesz szükség. „Ha kell, lehet további lépéseket tenni a kapacitások bővítésére” – mondta Gulyás Gergely. Kitért rá: az arányosság követelménye fennáll, ha szükséges, például egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat vehet át a kormány.

A miniszter azt is tudatta, hogy az egyházakkal is egyeztetnek, kikérik a véleményüket a misék, istentiszteletek megrendezéséről. (A ma reggeli hírek arról szólnak, hogy ezeket megtartják, de fokozottan kérnek mindenkit, hogy köhögés, tüsszögés, rosszullét, hőemelkedés és láz esetén ne menjünk közösségbe!)

Amennyiben az árak esetében visszaélést tapasztalnak, hatósági vizsgálatot indítanak.

A kormánytagok utazásáról elmondta: az európai diplomácia egyébként is visszafogottan fog működni. A miniszterek dönthetnek a saját utazásukról, miniszteri szinttől lefelé pedig csak miniszteri engedéllyel lehet külföldre utazni. Az Országgyűlésre nem vonatkozik a százfős tilalom, mivel nem rendezvénynek, hanem alkotmányos intézménynek minősül, amely akár háborús veszély vagy háború esetén is ülésezik.

A háziorvosok szerepében egyelőre nem szükséges a változtatás, védelmükre pedig kellő számú maszk biztosított. 60 ezer speciális védelmet biztosító maszk is rendelkezésre áll, amelyet az operatív törzs azon kórházi dolgozók számára biztosít, akik a fertőzött vagy fertőzésgyanús emberekkel foglalkoznak. Németország egyelőre nem exportálja a Magyarországról már a vírus terjedésének kezdetekor megrendelt, és a hamburgi kikötőben álló 120 ezer speciális maszkot.

A jelenleg használt 37 állami laboratóriumban kellő számú teszt végezhető.

Megpróbálnak kellő mennyiségű kézfertőtlenítőt beszerezni, azon munkahelyeken azonban, ahol ez nem áll rendelkezésre, a kézmosás is egyfajta fertőtlenítést jelent. Színházi és mozielőadások maradnak el a jövőben, a bevásárlóközpontokra azonban nem vonatkozik a százfős tilalom.

Az óvodák, bölcsődék önkormányzati fenntartásúak, így a helyhatóságok döntenek azok esetleges bezárásáról. A sok embert foglalkoztató cégeknek is azt ajánlják, hogy saját hatáskörben tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Minden alapot nélkülöző hírnek minősítették, hogy a nagyvárosokat lezárnák.

Forrás: MTI; kormany.hu

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek legújabb száma

Kecel Városi TV

Keceli programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 246 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató