Kecel Város Önkormányzata április 22-én délután, ünnepi képviselő-testületi ülés keretében ünnepelte Kecel újratelepítésének 284. és várossá avatásának 25. évfordulóját a Városi Könyvtár és Művelődési Házban.

Hagyomány, hogy minden évben ez alkalommal adják át a testület által adományozott elismeréseket, a kitüntetettek méltatásának ismertetésével. A megjelenteket Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte, aki beszédében bemutatta a település áprilisi, jubileumi rendezvényeit, szólt a közelmúltban zajlott fejlesztésekről és az ünnep jelentőségéről. Díszpolgári címet vett át dr. Csapi Géza gyógyszerész és Illésné Márin Éva pedagógus.
 

Dr. Csapi Géza 1973 óta irányítja a családja vezetése alatt álló Rákóczi utcai gyógyszertárat, amely 1995-től mint Szent György gyógyszertár működik. 2015-ben feladatát átadta fiának, Bencének, és azóta mint tanácsadó működik közre a munkában. Felesége és gyógyszerész lánya, Borbála is itt dolgozik. Dr. Csapi Géza a Magyar Gyógyszerész Kamara és annak Bács-Kiskun megyei szervezete munkájában is aktívan részt vett, részt vesz, ezért a kamara részéről dr. Fang Simon, a megyei szervezet elnöke is köszöntötte. A díszpolgári címet a lakosság érdekében, az egészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként vehette át.
 

Illésné Márin Évát a település fejlődése, valamint a lakosság érdekében végzett kiemelkedő oktatási, nevelési tevékenysége elismeréseként jutalmazták díszpolgári címmel. Éva a helyi általános iskolában dolgozik 36 éve, melynek során folyamatosan képezte magát, és főként az ének-zene és a nemzetiségi nyelvoktatás terén ért el komoly eredményeket. Egész életpályája során a keceli közösség szolgálatában tevékenykedett. A 10 éves keceli Musical Stúdió vezetője, melynek tagjai és 27 éve végzett ének-zene tagozatos tanítványai egy közös dallal köszöntötték.
 

Kecel Városáért kitüntetésben részesült Stalter Antalné, a Keceli Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, elnökhelyettese. A schwarzenbrucki testvérvárosi kapcsolat, a tabarzi és a geyeri baráti kapcsolatok ápolása során mindig szívesen, önzetlenül áll a város szolgálatában. Kitüntetését Kecel fejlődése érdekében, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése terén kifejtett kimagasló érdemei elismeréseként vehette át.

 „Év vállalkozója”elismerésben részesült Csík József, a Bács-Generál Kft.alapítója, vezetője, aki munkatársaival többek között a Parlamentben, a keszthelyi és nagycenki kastélyokban és a füzéri várban végzett jelentős faipari munkákat. Elismerését sikeres vállalkozói munkásságáért, Kecel város jó hírének öregbítéséértítélték meg. Nagypapáját verssel köszöntötte Csík Máté, a Nyírjesi Óvoda nagycsoportosa.

 

A testület Pro Cultura díját 2018-ban Matos Józsefné, Matos Maja vehette át, akinek képzőművészeti és szépirodalmi, valamint közösségfejlesztő tevékenységét is méltatták. Széles körű hazai publikációkat, elismeréseket követően a közelmúltban két gyermekvers kötete jelent meg, és a harmadik is közlésre készen áll. Maja kreatív, agilis ember, akit a település minden lakója ismer és elismer. Egyetlen hívó szavára mindig összegyűlik a kellő számú önkéntes segítség egy-egy munkára.

Az évfordulóalkalmából elismerésben részesültekaz előző évlegeredményesebb munkát végző polgárőreiis: Pásztor Jánosné és Szőke Judit. A díjazottakat Pintér Csaba, az egyesület tiszteletbeli tagja és támogatója, Orcsik István, a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Haszilló Ferenc polgármesterköszöntötte.

 

Az önkormányzat„Erre is emlékezem” pályázatának eredményei is kihirdetésre kerültek. Abeérkezett négy pályamunkát háromtagúzsűri– Szedres Károlyné, Tihor Lászlóné és Kiss Csaba – értékelte. Első helyezett lett Weinhardt Jánosné P. Csengődy József élete, munkássága c. írása, második pedig a további három pályamunka: Önéletírás – Breznyán Istvánné; Csillogó szemek, az emberi élet nem várt sorsfordulói – Stencelné Borbényi Ildikó; Hajrá, Kecel! – Udvarhelyi István. Az írások a Városi Könyvtár és Művelődési Ház helyismereti gyűjteményébe kerültek, ahol az érdeklődők számára valamennyi pályamű elérhető, olvasható, kölcsönözhető.


Az ünnepi műsorban közreműködött továbbá Matos Maja versével Bokor Barbara és Varga Dorka, az Újfalusi Óvoda nagycsoportosai (felkészítőjük: Stencelné Kiss Mónika), valamint egy-egy német nyelven előadott verssel Berger Rebeka és Benyeczki Anna, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda alsó tagozatos tanulói (felkészítőjük: Benedeczki Anita).

Az ünnepség után a résztvevők harangszóra sétáltak át a Patachich szoborhoz, ahol elhelyezték a tisztelet és az emlékezés virágait, és a hagyományos galambröptetésre is sor került.

 

Gyalogné Klajkó Eszter

A rendezvények készült képgaléria a linkre kattintva megtekinthető.

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek 2019 szeptembere

Kecel Városi TV

TV műsor

 

Keceli programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató