Városunk születésnapján

Április 22-én Kecel újratelepítésének 282., és várossá avatásának 23. évfordulója alkalmából Ünnepi képviselő-testületi ülésre került sor a Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Haszilló Ferenc polgármester az alapító Patachich Gábor érsekre emlékezett, illetve az elismerések odaítélésének folyamatáról és a kitüntetettek példamutató munkásságáról beszélt. A képviselő-testület – keceli lakosok javaslatai alapján – 2016-ban az alábbi kitüntetéseket adományozta.

„Kecel város díszpolgára” címet vett át:

Földes Ferencné, aki 33 éven keresztül a Kecelen élő felnőttek és gyerekek szociális ügyeinek intézését látta el. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének titkára, valamint a Kecel Időseiért Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Eszter nénit a díj átvétele után a Magyar Vöröskereszt részéről dr. Horváth László megyei igazgató köszöntötte, majd a Csendes Ősz Idősek Otthona részéről Stenczel Mihályné Erzsike néni és Gombkötőné dr. Sendula Judit intézményvezető adta át ajándékukat.

 

„Kecel város díszpolgára” címet vett át:

Szendi Szilvi, aki Szvetnyik Szilvia néven született Kecelen, és családja ma is itt él. A Budapesti Operettszínház szubrettje, legendás operett szerepek mellett sok más műfajban is bemutatkozott.

Színházával rendszeresen külföldi turnékon is szerepel. 2003-ban Bársony Rózsi emlékgyűrűt, 2015-ben Csillag díjat kapott. Szülővárosához ezer szállal kötődik: jótékony célú fellépéseknek tesz eleget, humanitárius szolgálatot végez. Szilvit egykori középiskolai osztálytársai, Tóthné Schumacher Viktória és Márton Gábor meglepetés műsorral köszöntötték.

 

Kecel városáért kitüntetést vett át:

Widnerné Fenyvesi Bernadett, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója, aki 2004-ben tanári pályáról tért át a könyvtár és a közművelődés világába. 2005. május 1-től vezeti az intézményt, amely azóta mind szakmailag, mind tárgyifeltételeit illetően jelentős változáson ment át. Kecel város felnőtt és gyermek lakossága kulturális programok teljes és igényes skáláját találja a ház kínálatában.

 

Kecel városáért kitüntetést vett át:

Csúzi Antal, aki 1990 óta gyárt tartályokat Kecelen. 2003-ban adták át telephelyén a Széchenyi Tervből megvalósult új csarnokokat. Családi vállalkozásában évente több mint 20 főnek ad munkát, ezen felül 8 fős bedolgozó csoport segíti tevékenységét. Elsősorban kecelieket foglalkoztat. Az önkormányzat és helyi civil szervezetek munkájának rendszeres támogatója.

 

Kecel város fejlődéséért díjat vett át:

Nemes György, aki pályája elején Kecelen, a költségvetési üzemben kezdett dolgozni. Az önkormányzat beruházási előadója, majd a szolgáltató udvar vezetője lett. A Kecelvíz Kft. ügyvezetőjeként a szennyvízcsatorna építését felügyelte. Jelenleg a Kiskunhalashoz tartozó Kiskunsági Víziközmű Kft. kiskőrösi üzemmérnökségének vezetője. A díjat a város fejlődését elősegítő szakmai és közösségi munkájának elismeréseként kapta.

 

Év vállalkozása elismerésben részesült: a Bóna Méhészet.

A Bóna család 1989 óta foglalkozik mezőgazdasággal. Kezdetben szőlővel, később méhészettel, mára az utóbbi lett a fő tevékenység. Mézeket és különleges, tradicionális mézes lekvárokat, szörpöket készítenek, melyek részben Nemzeti Parki Termék Védjegy minősítésűek. 2013 óta számtalan rangos elismerést vehettek át. 2015-ben OMÉK díjas lett mézes faeper lekvárjuk, és az országos mézversenyen akác mézük elnyerte „Az év méze” elismerést.

 

A Pro Cultura díj első alkalommal került átadásra, Vancsik Nándor részére.

Vancsik Nándor kyokushin karate, kickbox és thai-box edzéseken vett részt, majd maga is elkezdte tanítani e sportokat. A 2006-ban alapított Keceli Karate Egyesület szakmai elnöke. A Bács-Team jelenleg 6 különböző harcművészeti klubot foglal magába. A csapatnak saját ringje van, amely vállalkozók, sportbarátok összadakozásából, munkájából működik. A tagok és családtagjaik évente megszervezik saját gálájukat, a Vikker Dániel Emlékversenyt. Szakmai, közösségi munkájuk példamutató.

 

Hosszú évek óta hagyomány, hogy az évfordulón a Pintér család támogatásával „Az év polgárőre” elismerésben részesítik az előző év legjobb, legeredményesebb munkát végző polgárőreit. Az elismeréseket Pintér Csaba, az egyesület tiszteletbeli tagja és támogatója, valamint polgármester úr adta át Orcsik Istvánnak és Flaisz Krisztiánnak.

 

Az „Erre is emlékezem” pályázat eredményei is kihirdetésre kerültek. Harmadik helyen végzett Rácz Hajnalka Mária Volt egyszer egy iskola… című írásával, második helyezett lett Tóth László Tanya sorsok – Tanya sorok című munkájával, első pedig Kovács Anna, Volt egyszer egy Folklór együttes Kecel című írásával. Egy-egy csokor virággal köszönték meg a zsűri tagjai, Szedres Károlyné nyugalmazott igazgató és Tihor Lászlóné címzetes igazgató munkáját.

 

A kitüntetetteket verssel Stencel Máté, a Szabó Pál Óvoda nagycsoportosa, dallal Rideg Veronika 7.a, Bán Orsolya és Herczeg Anna 7.b osztályos tanulók köszöntötték. Felkészítőik Herczeg Mihályné és Illésné Márin Éva.

 

B. Boros Ilona textilművész és unokája, Balogh Blanka kiállításának megnyitója után a Patachich szoborhoz sétáltak át a vendégek, ahol közösen helyezték el a tisztelet és megemlékezés virágait, majd a hagyományoknak megfelelően Haszilló Ferenc polgármester galambokat engedett fel a városközpontban.

Fotók: Molnár Ádám
 

Képgaléria:

 

Kecel Városi TV

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Keceli programajánló

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 58 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

Időjárás